... Programare Multimedia ...

Cap 1. Introducere

Cursul de Programare Multimedia prezinta tehnologii de actualiatet din domeniul dezvoltarii aplicatiilor multimedia cu accent pe cele destinate rularii pe Internet. Vor fi discutate tehnicile si instrumentele necesare în proiectarea si implementarea de aplicatii care utilizeaza elemente multimedia: text, imagini, animatii, sunet, video, hypermedia.

Aplicatiile multimedia sunt aplicatii ce folosesc combinatii ale unor date având diverse forme precum: text, audio, imagini, animatii, video, structuri interactive si hypermedia. Aceste aplicatii au de obicei ca suport dispozitive electronice de calcul precum calculatoare, palm-topuri sau chiar telefoane mobile. În ultima vreme pe lânga termenul de multimedia se mai foloseste si cel de „rich media” pentru a desemna structuri sau aplicatii multimedia interactive sau cel de hypermedia pentru a semnifica structuri de date multimedia interconectate neliniar.

Comercial s-au impus in principal doua categorii de aplicatii multimedia:
    • aplicatiile Web avand ca suport de rulare un browser de Internet prezent pe majoritatea dispozitivelor de calcul moderne
    • aplicatii desktop destribuite in principal pe suport CD sau DVD

Aplicatiile Web multimedia se sprijina in principal pe combinarea limbajului de formatare HTML cu limbaje din categoria CSS (Client Side Script) respectiv SSS (Server Side Script). Limbajele CSS sunt imbricate in interiorul unei pagini HTML si codrul se ruleaza pe dispozitivul client direct de catre browser (ex. JavaScript) sau prin intermediul unui interpretor/masini virtuale instalate aditional (ex. Flash). Limbajele SSS pot fi de tip script imbricate in pagina HTML (ex. PHP, ASP, JSP) sau pot fi programe apelate doar din pagina (ex. appleturi Java sau programe apelate prin CGI - Common Gateway Interface).

Avand in vedere asteptarile din ce in ce mai complexe ale utilizatorilor, au aparut si tehnologii specifice. Un exemplu este limbajul SMIL (avand o sintaxa XML) care permite descrierea unui document multimedia format din obiecte sincronizate (ex. sicronizare animatie cu sunet). Pentru a rula SMIL este nevoie de un interpretor specializat,  de exemplu Apple Quicktime player, Windows Media Player sau RealPlayer de la RealNetworks. Internet Explorer si Mozilla asigura deocamdata doar un suport limitat pentru SMIL.