Laura BROASCĂ, Susținere Publică a Tezei de Doctorat

  Data şi ora
07 Mar. 2023 - 12:00 la 14:00
  Locaţia
Room A204, UPT Electro Building, 2, Vasile Pârvan Bvd

Titlul tezei: "TIPARE ÎN BIOINFORMATICĂ"

 

Comisia de doctorat:

  • Președinte:  Prof.univ.dr.ing. Marius George MARCU (Universitatea Politehnica Timișoara)
  • Conducător științific: Prof.univ. emerit dr.ing. Horia CIOCÂRLIE (Universitatea Politehnica Timișoara)
  • Referenți:
    • Prof.univ. emerit dr.ing. Viorel NEGRU (Universitatea de Vest Timișoara)
    • Prof.univ.dr Cristian Iulian OANCEA (Universitatea de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" Timișoara)
    • Prof.univ.dr.ing. Lăcrămioara STOICU-TIVADAR (Universitatea Politehnica Timișoara)

 

Rezumatul tezei:

       Scopul tezei constă în rezolvarea unor probleme întâlnite în domeniul Bioinformaticii, mai exact aducerea unor contribuții software, bazate pe rețele complexe, care să ajute la descoperirea tiparelor în Bioinformatică pe două mari direcții: tipare vizuale și tipare numerice.

      Tiparele vizuale joacă un rol important în descoperirile științifice, cu predilecție în domenii ca biologia. Rețelele biologice sau genetice (DNA) prezintă caracteristici si îngreunează descoperirile pe această nișă, conducând specialiștii să folosească aplicații software precum Gephi pentru a genera vizualizări grafice fidele și pentru a identifica tipare. Cu toate astea, tipul acesta de aplicații prezintă dezavantaje raportat la distribuția spațială sau la ierarhie. În această teză prezentăm un nou algoritm proiectat să rezolve aceste cerințe prin generarea unor reprezentări 2D și 3D ale acestor rețele.

     În ce privește tiparele numerice, nișa propusă în această teză este analiza datelor provenite din HRCT-uri pulmonare prin reprezentarea și modelarea lor sub forma rețelelor complexe, și detecția tiparelor matematice care pot caracteriza și diferenția pacienții sănătoși de pacienții care suferă de Pneumopatii interstițiale difuze.

Mai multe detalii aici.