Conferinţa Richard Stallman la Universitatea Politehnica Timişoara: Free Software and Your Freedom

  Data şi ora
11 Oct. 2017 - 12:00 la 14:00
  Locaţia
UPT Conference Center, "Auditorium" amphitheatre
Dr. Richard Matthew Stallman

Universitatea Politehnica Timişoara prin intermediul Departamentului Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, în colaborare cu Fundaţia Ceata şi evenimentul Coliberator 2017 organizează miercuri, 11 octombrie 2017, ora 12:00, la Centrul de Conferinţe al UPT, în sala "Auditorium" evenimentul "Free Software and Your Freedom" susţinut de Dr. Richard Stallman. Intrarea este deschisă tuturor celor interesaţi de domeniul IT.

Dr. Richard Stallman va vorbi despre scopul şi filozofia mişcării Free Software, precum şi despre istoria şi dezvoltarea sistemului de operare GNU care în combinaţie cu nucleul Linux este utilizat astăzi de milioane de utilizatori din întreaga lume.

Dr. Richard Matthew Stallman, cunoscut frecvent şi după iniţialele sale, "rms", este unul dintre cei mai proeminenţi programatori şi un activist pentru libertatea software. El militează pentru un mod de distribuire a programelor care să permită utilizatorilor libertarea de utilizare, studiu, distribuire şi modificare a acestora - denumite generic "software liber". În 1983, Stallman lansează Proiectul GNU, pentru a crea un sistem de operare de tip Unix compus doar din software liber. Odată cu aceasta, iniţiază şi Mişcarea pentru software liber (Free Software Movement - FSM), pe care apoi o sprijină prin intermediul Fundaţiei pentru software liber (Free Software Foundation - FSF), înfiinţată în 1985. A fost arhitectul şi organizatorul principal al proiectului GNU, dezvoltând un număr important de componente software utilizate pe scară largă în lume, printre care, GNU Compiler Collection (GCC), GNU Debugger (GDB) şi editorul de text GNU Emacs.

Dr. Richard Stallman a fost pionierul conceptului "copyleft", utilizând principiile legale copyright pentru a asigura dreptul de utilizare, modificare şi distribuire a creaţiilor de tip software liber. A fost principalul autor al licentelor pentru software liber, cea mai proeminentă fiind GNU General Public License (GPL) - cea mai răspândită licenţă pentru software liber din lume.

Dr. Richard Stallman a absolvit cursurile Harvard University (Magna cum laude) în 1974. Ca student în primul an, iese în evidenţă prin performanţele deosebite obţinute la cursul special de două semestre "Math 55", considerat unul dintre cele mai dificile cursuri de matematică din universităţile SUA. În 1971, colaborează cu MIT Artificial Intelligence Laboratory, ca programator, de unde, peste câţiva ani se va implica în iniţierea şi dezvoltarea proiectului GNU. Până în 2016, a fost distins cu numeroase premii şi peste 15 titluri Doctor Honoris Causa şi Profesor onorific. A fost, de asemenea, inclus în Internet Hall of Fame, fiind considerat "părintele Software Liber".

 

Bio: http://internethalloffame.org/inductees/richard-stallman
Bio: https://stallman.org/biographies.html#serious

 

 

Stallman%203.jpg

 

 

Stallman.jpg

 

 

Stallman%204.jpg